• تاریخ انتشار : 1401/10/25 - 22:34
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 150
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

دکتر گتمیری مصرف نمک را پیش شرط لازم در ایجاد فشار خون بالا دانست

دبیر علمی همایش فشار خون، ضمن بیان درمان غیردارویی فشار خون، به تشریح تاثیرات مثبت محدودیت مصرف نمک، کاهش وزن، پرهیز از مصرف الکل، انجام ورزش های هوازی، آموزش، دریافت پتاسیم کافی و خودداری از مصرف سیگار در کنترل فشار خون پرداخت.

در همایش یکروزه فشار خون که 22 فرودین ماه در سالن آمفی تئاتر ستاد مرکزی دانشگاه برگزار شد، دکتر گتمیری دبیر علمی سمینار و مدیر روابط عمومی دانشگاه با بیان آن که  "درمان فشار خون بالا باید با درمان غیردارویی آغاز شود" گفت: در فرآیند یک درمان غیردارویی خوب و موفق، 60 تا 65 درصد بیماران بهبود یافته و نیاز به درمان دارویی پیدا نمی کنند.
دبیر علمی سمینار افزود: درمان غیردارویی شامل محدودیت نمک و کاهش وزن در افراد چاق یعنی افرادی است که BMI بالای 25 دارند. همچنین پرهیز از مصرف الکل، انجام ورزش های هوازی، آموزش، دریافت پتاسیم کافی و خودداری از مصرف سیگار
دکتر گتمیری با تاکید بر اهمیت سبک زندگی و اثر آن بر فشار خون گفت: هر 10 کیلوگرم کاهش وزن می تواند پنج تا بیست میلی متر جیوه و هر یک کیلوگرم کاهش وزن نیم تا دو میلی متر جیوه فشار خون را کاهش دهد.
دبیر علمی سمینار افزود: رژیم DASH که یک رژیم غذایی غنی از میوه جات و سبزیجات تازه و لبنیات کم چربی است و در آن کاهش مصرف چربی های اشباع شده به چشم می خورد، می تواند به میزان 8 تا 14 میلی متر جیوه فشار خون را کاهش دهد.
وی با اشاره به تاثیر مصرف کم سدیم در کاهش فشار خون گفت: اگر میزان مصرف سدیم را به کمتر از 80 میلی اکی والان در روز که معادل 3/2 گرم سدیم یا 85/5 گرم نمک طعام است برسانیم، فشار خون می تواند 2 تا 8 میلی متر جیوه کاهش یابد. 
دبیر ستاد برگزاری هفته سلامت با تاکید بر تاثیر مثبت  فعالیت فیزیکی در تنظیم فشار خون گفت: اگر ورزش 5 روز در هفته و به مدت 30 تا 50 دقیقه جزء برنامه های زندگی قرار گیرد، می تواند 4 تا 9 میلی متر جیوه فشار خون را کاهش دهد.
وی با اشاره به ارتباط الکل با فشار خون گفت: در مردانی که مصرف کننده مشروبات الکلی (Drinker) هستند، کاهش مصرف الکل تا 2 فنجان در روز و در زنان کاهش مصرف آن تا یک فنجان در روز، می تواند فشار خون را دو تا چهار میلی متر جیوه کاهش می دهد.
دکتر گتمیری با اشاره به انجام مطالعات بسیار در رابطه با محدودیت نمک و تاثیر آن در کاهش فشار خون گفت: حدود یک قرن از آگاهی بشر در خصوص اثر سدیم بر فشار خون می گذرد ولی در قرن 21 هنوز موفق به کم کردن مصرف نمک نشده ایم.
وی با بیان آن که "در ایران، دو تا دو و نیم برابر مصرف مجاز نمک مصرف می شود" گفت: در برخی جوامع مانند ژاپن نیز تا حدود چهار تا چهار و نیم برابر میزان مصرف مجاز نمک مصرف می شود و در اینجاست که فرق بین علم و آگاهی یعنی آنچه می دانیم و آنچه منجر به تغییر رفتارمان می شود، مشخص می شود.
دبیر علمی سمینار افزود: رژیم کم نمکLow salt diet) ) قطعاً منجر به کاهش فشار خون بالا می شود و در فشار خون طبیعی حفظ این رفتار باعث حفظ فشار خون در محدوده طبیعی می شود.
وی نمک را پیش شرط لازم برای ایجاد فشار خون بالا دانست و افزود: اکثر موارد فشار خون بالا در درجه اول در حضور مصرف بیش از 100 میلی اکی والان سدیم در روز ایجاد می شود و بسیار به ندرت در مقادیر کمتر مصرف نمک به خصوص اگر میزان مصرف آن به کمتر از 50 میلی اکی والان در روز برسد، دیده می شود.
دکتر گتمیری با بیان آن که "نقش کلر در کنار سدیم در ایجاد فشار خون مهم است" گفت: سدیم بدون کلر و کلر بدون سدیم، هیچ یک به تنهایی نمی توانند فشار خون را افزایش دهند. این در حالی است که مصرف کم نمک طعام یا کلرید سدیم نیز می تواند عوارضی به دنبال داشته باشد ولی آمار جامعه ما نشان دهنده مصرف این محصول در طیف بالا است.
وی با اشاره به مفهوم حساسیت به نمک (Salt Sensitivity) گفت: این مفهوم بیان کننده یک رفتار و واکنش طبیعی تشدیدشده (exegete) سیستم گردش خون به نمک است که بیشتر در افراد چاق بیشتر مشاهده می شود ولی در افراد عادی نیز این مساله دیده می شود. دکتر گتمیری Salt Sensitivity را مساله ای مهم و منجر به افزایش فشار خون دانست و افزود: این همان نقطه ای است که با اصلاح مصرف نمک می توانیم ایفاء نقش کنیم حتی اگر این ایفاء نقش 100 درصد نباشد، در حفظ فشار خون در محدوده نرمال در طول زمان کمک می کند. همچنین در حوزه فشار خون می تواند بخش هایی را به حالت نرمال برگرداند و اثرات مصرف دارو را افزایش دهد.
وی با اشاره به مکانیزم های Salt Sensitivity گفت: فرد مبتلا به Salt Sensitivity برای خارج کردن سدیم و کلر از بدن دچار مشکل است و این امر به این دلیل است که حس گرهایی(Sensor) که عمدتاً در کلیه مستقرند، در سطوح بالاتر و در فشاری بالاتر از حد معمول عمل می کنند که در نتیجه فشار خون ایجاد می شود. در این میان کاهش مصرف نمک یکی از مهمترین ابزارهایی است که می تواند محدوده فشار خون را در حد طبیعی حفظ کند. 
دکتر گتمیری با بیان آن که "یکی دیگر از راههای مقابله با Salt Sensitivity مصرف پتاسیم کافی است" گفت: اگر مصرف پتاسیم را به 250 میلی اکی والان در روز برسانیم، مسیر بازتری برای خروج نمک از بدن ایجاد و با سهولت بیشتری این نمک از کلیه ها خارج می شود.  
مدیر روابط عمومی دانشگاه افزود: با مصرف سبزیجات و رژیم غذایی غنی از پتاسیم، به سوی اصلاح Salt Sensitivity می رویم و اگر مصرف کافی پتاسیم نداشته باشیم  Salt Sensitivity بدتر می شود. 
وی با بیان آن که " پتاسیم در کنار سدیم یکی از الکترولیت های اصلی بدن است" گفت: وقتی کمبود پتاسیم وجود داشته باشد، بدن از مکاننیزم های احتباس سدیم استفاده می کند که یکی از عوارض آن افزایش فشار خون است. بنابراین یکی از توصیه های مهم در کنار کاهش مصرف سدیم اضافه کردن مصرف پتاسیم است.
دکتر گتمیری محدودیت نمک را منجر به پاسخدهی بهتر به داروهای ضد فشارخون به استثناء کلسیم کانال بلاکرها (CCBs) دانست و افزود: محدودیت سدیم باعث کاهش دفع پتاسیم می شود چرا که وقتی مصرف سدیم را محدود می کنیم، بدن به جزء در موارد بسیار استثنایی برای حفظ پتاسیم فعال تر عمل می کند.
مدیر روابط عمومی دانشگاه افزود: کاهش مصرف نمک تنها یکی از منافعش حفظ فشار خون در محدوده طبیعی است. چرا که طبق شواهد و داده های جدید، سدیم اثرات سوء دیگری نیز دارد.
وی با اشاره به تاثیرات مصرف زیاد نمک در ارگان های مختلف بدن گفت: در حوزه نفرولوژی و رنال، افزایش مصرف نمک باعث افزایش دفع کلسیم و افزایش سنگ های کلیوی می شود و از طریق همین مکانیزم استئوپروز در خانم ها تشدید می شود. 
دبیر ستاد برگزاری هفته سلامت افزود: نمک بعد از این که فشار خون را بالا برد، هنگام خروج با استخراج کلسیم از استخوان ها، آن را از بدن خارج می کند و فرد مبتلا به استئوپروز می شود.
وی با اشاره به تاثیرات مصرف نمک در کارکرد قلب گفت: مصرف زیاد نمک باعث هایپرتروفی بطن چپ و افزایش ضربان قلب می شود.
دبیر ستاد برگزاری هفته سلامت افزود: از لحاظ متابولیک، مصرف زیاد نمک منجر به مقاومت در برابر انسولین می شود. همچنین باعث سرطان معده و در سیستم تنفسی باعث آسم می شود.
مدیر روابط عمومی دانشگاه یادآور شد: European Society of HTN در سال 2007، کاهش مصرف نمک را به میزان کمتر از 85 میلی اکی والان در روز معادل دو گرم سدیم در روز توصیه کرده است.
وی با اشاره به فواید کاهش مصرف نمک به میزان سه گرم در روز گفت: کاهش مصرف نمک باعث کاهش موارد جدید CHD (بیماری های قلب و عروق) تا 120 هزار مورد، 66 هزار سکته و 99 هزار M.I شده است. همچنین 92 هزار مرگ با هر علتی را در طی یک سال کاهش داده است.
دکتر گتمیری با اشاره به تاثیرات کاهش مصرف نمک و بالتبع آن پیشگیری از افزایش فشار خون در کاهش هزینه های درمان گفت:از این طریق تا 24 بیلیون دلار در سال در هزینه های مراقبت از سلامت صرفه جویی شده است.
منبع: سایت روابط عمومی

  • کد خبر : 224806
کلمات کلیدی
مدیر سایت
تهیه کننده

مدیر سایت

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *